Bu yazıda neler var?
ToggleSon zamanlardaki SEO gündemini işgal eden terimlerden bir tanesi de “Duplicate Content”. Türkçesi ile “Eşleşen İçerik”, bir diğer deyişle “Kopya içerik”. Bu yazımızda Duplicate Content yani eşleşen içeriklerle alakalı aklınıza gelebilecek tüm sorulara yanıt bulmaya çalışacağız. Duplicate content in kopya olmasa bile hafifletilmiş kopya içerik durumlarından kesinlikle uzak durmanız gerekmektedir. Sitenizin Manuel spam ya da tam spam cezası almasını istemiyorsanız kopya içerikten uzak durmalı, özgün içerikleri benimsemeli hatta benzersiz içeriklere yoğunlaşmalısınız. Özellikle SEO kavramından uzak kişiler kopya içeriklere yöneliyor ve bu da web sitesinin geleceği için telafi edilemez sonuçlar doğuruyor.
Arama Motoru Algoritmaları ve Duplicate Content İlişkisi
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte arama motorları artık hemen hemen her gün algoritmalarını güncelliyor ve bunu ziyaretçilerine yansıtıyor. Arama motoru algoritmalarına ve yönergelerine uymak istiyorsak ilk aşamada eşleşen içeriklerden uzak durmamız gerektiğini bilmeliyiz. Kopya içerikleri aldığımız web sitesi belli bir zaman içinde zirveye doğru yükselirken sizin siteniz dibe çökmekte. Kopya içerikler hem size zarar vermekte, rakiplerinizin ise puanını yükseltmekte.
Eşleşen İçerikler Nasıl Anlaşılır ?
Eşleşen içerikleri anlamanın farklı durumlarda farklı yollları var. Bunları maddeler halinde sıralayacak olursak;
1 – Yeni bir içerik oluştururken bu içerikle alakalı mutlaka araştırma yapmalıyız. “Yazının tamamı internette var mı ?”, “Yazının bir bölümü internette var mı ?” soruları çok önemlidir. Bu sorulara verdiğimiz yanıtlar ile kopya içerikten uzak durabiliriz.
2 – İçeriklerinizi bir editör vasıtasıyla temin ediyorsanız bu yazıları kontrol etmek oldukça basit. Arama motorlarına “Duplicate test” ya da “plagiarism checker” yazarak ilgili sitelerde içeriklerinizin kopya durumlarını kontrol edebilirsiniz.
3 – Sitenizde çok yüksek bir içerik akışı var ise yeni girdiğiniz içeriklerin önceki içeriklerle karşılaştırılması gerekiyor. Bunun için ise “Google Search Console” imdadımıza yetişiyor. Google Search Console’ a girdikten sonra “Arama Görünümü” ardından “HTML Geliştirmeleri” bölümüne tıkladığımızda sitemizde yinelenen içerikleri görebilir ve yeni içerikleri buna göre planlayabiliriz.
Eşleşen İçerik Sorunu İçin Ne Yapabiliriz ?
Eşleşen içeriklerle mücadele yöntemlerinden birisi, eğer yazı içerisinde bir yerden alıntı yapmışsak bunu “Alıntı” olarak belirtmemizdir. Yine aynı şekilde arama motorlarının yazıyı indekslemesini istemiyorsanız “noindex” etiketini kullanabilirsiniz.