Bu yazıda neler var?
ToggleKendimizi bir internet gezgini yerine koyduğumuzda dikkat çeken en büyük hatalardan bir tanesi “Http 404 Sayfa Bulunamadı” hatasıdır. Bir webmaster yerine koyduğumuzda ise 404 hatalarının bize anlattığı şudur : eğer web sitemizde 404 hataları fazla ise bu bize SEO açısından büyük zararlar verir. İnternet dünyasında başarılı olmak istiyorsak 404 hatalarını en aza indirmek için çaba göstermeliyiz. 404 Hatalarının temelde iki sebebi vardır;
- Silinen yazı ve içerikler
- İçerik yönetim sistemlerinden ya da yazılımınızdan kaynaklanan hatalar.
İçerik yönetim sistemi olarak WordPress ‘i tercih ettiyseniz (ki bu çok doğru bir karar, kutluyoruz sizi…) kullandığınız eklentilere çok dikkat etmeniz gerekmektedir.
Http 404 Hata Sayfalarına Sebep Olan Etkenler Nelerdir ?
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere 404 hata sayfalarına sebep olan etkenleri şimdi derinlemesine inceleyelim.
Sitenizden kaldırılmış yazılar : İçerik yönetim sistemlerinde genel olarak 404 hata sayfaları mevcuttur ama yoksa da sizin 404 hata sayfası oluşturmanız gerekmektedir. Yazıları silerken çok dikkatli olmalısınız.
Temalardaki hatalar : Eğer bir içerik yönetim sistemi kullanıyorsanız büyük ihtimalle hazır bir tema kullanıyorsunuzdur. Hazır temaların yapımcıları genelde görüntüye odaklandıkları ve teknik detaylara odaklanmadıkları için maalesef bazı eksiklikler oluşabiliyor. Temalarda yapılan hatalardan dolayı SEF link sistemleriniz bozulabilir ve içerikleriniz yanlış linklere yönlenebilir.
Eklentiler : İçerik yönetim sistemi kullanıyorsanız bir çok temayı da kullanıyorsunuz demektir. 404 hata sayfalarının oluşmasında en büyük etken bu eklentilerdir. Kullandığınız eklentileri iyi inceleyip kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Aksi halde geri dönüşü mümkün olmayan sonuçlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.
İçerikleri taşıma : Bazen mecburiyetten sitemizdeki içerikleri farklı bir yere veya farklı bir domaine taşımak zorunda kalıyoruz. Bu durumda özellikle htaccess 301 yönlendirmelerini iyi bir şekilde yapmamız gerekiyor.
Altyapının değişmesi : Bazı durumlarda ise yazılım altyapımızın değişmesi gerekiyor. Bu gibi durumlarda da yine en çok dikkat edilmesi gereken konu htaccess 301 yönlendirmeleridir.
404 Hata Sayfalarını Nasıl Bulabilirim ?
404 Hata sayfaları çok dikkat edilmesi gereken bir hata türüdür. 404 hatalarını iyi bir şekilde takip etmek ve en kısa zaman içerisinde müdahale etmek gerekiyor. 404 hatalarını en iyi şekilde tespit edebilmek için Google Webmaster Tools’ta (Yeni adıyla Search Console) “Tarama” bölümüne giriniz. Tarama bölümünün alt sekmesi olan “Tarama Hataları” bölümünde 404 hatası veren sayfalarınızı bulabilirsiniz.
404 Sayfalarında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir ?
404 hata sayfası ile karşılaşan ziyaretçiler genel itibariyle siteden çıkma eğilimi gösterir. Ziyaretçilerin bu davranışı ise sitemizin “Hemen Çıkma Oranı” nı yükselterek ciddi anlamda zarar verir. 404 hata sayfalarını işi bir şekilde tasarlayarak bu durumdan en az zararla kurtulabiliriz. Sizlere 404 hata sayfalarında olması gereken özelliklerden bazılarını aktaralım;
- Gözü yormayan, anlaşılabilir, hoş bir tasarım kullanılmalıdır.
- Ziyaretçiyi rahatsız eden reklamlara bu sayfalarda yer vermemeliyiz.
- Navigasyon çok önemlidir. Özellikle arama özelliğini bu sayfalarda mutlaka yer vermeliyiz. Ayrıca sitenin önemli bölümlerine gidişi sağlayan linkler de kullanılmalıdır.
- 404 sayfalarında gereksiz özellikler kaldırılmalıdır. Kullanıcının dikkatini 404 sayfasına çekmek gerekiyor.
Yazımız eğer sizlere yararlı olduysa bir teşekkürü çok görmeyin, konu altından yorumlarınızı bekliyoruz.